Trgovačko ime | Vitamin C |
Naziv po IUPAC-u / Sinonimi | L (+) Askorbinska kiselina |
CAS broj | 50-81-7 |
EC broj | 200-066-2 |
Registarski broj |
|
EU-indeks |
|
Hemijska formula | C6H8O6 |
Grupa jedinjenja | Organska kiselina |
Opšte karakteristike:
Vitamin C prvi je otkrio i opisao mađarski biohemičar i nobelovac dr Albert Szent-Gyorgyi, koji je za ovo izuzetno otkriće 1937. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.
Vitamin C ili L-askorbinska kiselina spada u grupu vitamina rastvorljivih u vodi, to je bela kristalna supstanca, bez mirisa i kiselog ukusa, stabilna u kiseloj sredini, a osetljiva na toplotu (50-90 % se uništava kuvanjem), vazduh i alkalije ( baze ).
Prisutan je u svežem voću i povrću. Vitamin C ima mnoge važne uloge u organizmu čoveka. On je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina. Učestvuje u brojnim biološkim procesima.
Fizičko – hemijske karakteristike
Izgled | Bela rastresita praškasta supstanca |
Agregatno stanje | Čvrsto |
Gustina (20°C) | 1.7000g/cm3 |
Viskoznost |
|
Rastvorljivost | 333 Gs/ L vode na 20 ℃ |
Primena
U prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u proizvodnji premiksa i smeša za ishranu životinja.
Transport
Upakovan je u džakove od 25 kg. Nije predmet transportnih pravila.
