Trgovačko ime | Kalijum sorbat-potasijum sorbat |
Naziv po IUPAC – u / Sinonimi | Kalijum (E,E)-heksa-2,4-dienoat |
CAS broj | 24634-61-5 |
EC broj | 246-376-1 |
Registarski broj | supstanca je izuzeta od registracije |
EU-indeks |
|
Hemijska formula | C6H7KO2 |
Grupa jedinjenja | Organsko jedinjenje |
Opšte karakteristike:
Potasijum- kalijum sorbat je kalijumova so sorbinske kiseline u obliku belih granula ujednačene veličine, Poseduje izuzetnu rastvorljivost u vodi. Uglavnom se koristi kao prehrambeni aditiv (E-broj E202). Kalijum sorbat je konzervans koji je odobrila FDA i koristi se u hrani za produženje roka trajanja hrane, takođe je efikasan i za proizvode kao što je vino i proizvode za ličnu njegu.
Fizičko – hemijske karakteristike
Izgled | Bela |
Agregatno stanje | Čvrsto |
Gustina (20°C) | oko 1,36 g/cm3 |
Viskoznost | nema podataka |
Rastvorljivost | nema podataka |
Primena
U prehrambenoj industriji. Koristi se za sprečavanje razvoja buđi i gljivica u sirevima, jogurtu, vinu, suhomesnatim proizvodima, osvežavajućim napicima, voćnim sokovima, pekarskim proizvodima…
Transport
Upakovan je PE kese kao primarnu ambalažu i papirne kutije od 25 kg kao sekundarnu ambalažu.
Transport se vrši u kamionima na paletama od 1000 kg i manje po zahtevu kupca.Nije predmet transportnih pravila.