Trgovačko ime | Guar guma, prah |
Naziv po IUPAC-u / Sinonimi | Guar guma |
CAS broj | 900 – 30 – 0 |
EC broj | 232 – 536 – 8 |
Registarski broj |
|
Hemijska formula | C10H14N5Na2O12P3 |
Grupa jedinjenja | Organsko jedinjenje |
Opšte karakteristike
Guar guma je po svom hemijskom sastavu je egzopolisaharid koji se sastoji od šećera galaktoze i manoze. Dobija se iz semena biljke Cyamopsis tetragonolobus. U vodi se rastvara na sobnoj temperaturi, koristi se kao prirodni zgušnjivač, ima 8 puta veću moć zgušnjavanja od kukuruznog skroba.
Fizičko hemijske karakteristike
Izgled | beo do žućkast prah |
Agregatno stanje | prah (čvrsto) |
Relativna gustina (20°C) |
|
Viskoznost |
|
Rastvorljivost | rastvorljivo u vodi |
pH 1 % rastvora na 20 °C | 5,5 – 6,2 |
Primena
Najšira upotreba guar gume je u prehrambenoj industriji. Dopuštena je upotreba u proizvodnji hrane pa je sredstvo za želiranje, stabilizator i emulgator za formiranje odgovarajuće strukture u pekarskim, konditorskim i proizvodima mesne industrije. Daje strukturu sosevima na bazi voća i povrća, dezertima, mlečnim proizvodima. Takođe, značajna primena guar gume je u izradi proizvoda bez glutena. Primena guar gume identifikovana je i u proizvodnji kozmetičkih proizvoda, farmaceutskoj, tekstilnoj i naftnoj industriji.
Transport
Guar guma je upakovana u papirne dzakove od 25 kg koji su sa unutrašnje strane obloženi PE folijom. Transport se vrši u kamionima na paletama od 1000 kg(25 kg *40 kom). Nije predmet transportnih pravila.
