Trgovačko ime

Guar guma, prah

Naziv po IUPAC-u / Sinonimi

Guar guma

CAS broj

900 – 30 – 0

EC broj

232 – 536 – 8

Registarski broj

 

Hemijska formula

C10H14N5Na2O12P3

Grupa jedinjenja

Organsko jedinjenje

 

Opšte karakteristike

Guar guma je po svom hemijskom sastavu je egzopolisaharid koji se sastoji od šećera galaktoze i manoze. Dobija se iz semena biljke Cyamopsis tetragonolobus. U vodi se rastvara na sobnoj temperaturi, koristi se kao prirodni zgušnjivač, ima 8 puta veću moć zgušnjavanja od kukuruznog skroba.

 

Fizičko hemijske karakteristike

 

Izgled

beo do žućkast prah

Agregatno stanje

prah (čvrsto)

Relativna gustina (20°C)

 

Viskoznost

 

Rastvorljivost

rastvorljivo u vodi

pH 1 % rastvora na 20 °C

5,5 – 6,2

 

Primena

Najšira upotreba guar gume je u prehrambenoj industriji. Dopuštena je upotreba u proizvodnji hrane pa je sredstvo za želiranje, stabilizator i emulgator za formiranje odgovarajuće strukture u pekarskim, konditorskim i proizvodima mesne industrije. Daje strukturu sosevima na bazi voća i povrća, dezertima, mlečnim proizvodima. Takođe, značajna primena guar gume je u izradi proizvoda bez glutena. Primena guar gume identifikovana je i u proizvodnji kozmetičkih proizvoda, farmaceutskoj, tekstilnoj i naftnoj industriji.

 

Transport

Guar guma je upakovana u papirne dzakove od 25 kg koji su sa unutrašnje strane obloženi PE folijom. Transport se vrši u kamionima na paletama od 1000 kg(25 kg *40 kom). Nije predmet transportnih pravila.