Trgovačko ime | dekstroza monohidrat |
Naziv po IUPAC-u/ Sinonimi | D-glukoza; grožđani šećer |
CAS broj | 14431 – 43 – 7 |
EC broj | 218 – 914 – 5 |
Registarski broj |
|
Indeks broj |
|
Hemijska formula | C6H12O6 |
Grupa jedinjenja | Ugljeni hidrati |
Opšte karakteristike
Dekstroza monohidrat je prah, bele boje vrlo sitne granulacije bez mirisa i slatkog ukusa, bez prisustva stranih primesa.Dekstroza (D-glukoza ili grožđani šećer) predstavlja važan izvor brze energije. U ishrani domaćih životinja predstavlja najvažniji monosaharid. D-glukoza učestvuje u seriji metaboličkih reakcija u kojima predstavlja izvor energije. Nalazi se u biljnom soku, plodovima, medu i nekim vrstama povrća. Takođe, nalazi se u krvi i ostalim telesnim tečnostima i predstavljajedan od najvažnijih izvora energije.
Fizičko – hemijske karakteristike
Izgled | beli prah |
Agregatno stanje | Čvrsto |
Relativna gustina (20°C) |
|
sadržaj dekstroze u % računato na suvu materiju | min 99,5 |
Viskoznost |
|
Rastvorljivost | Rastvoriv u vodi |
Primena
Dekstroza monohidrat koristi se kao aditiv kod proizvodnje kozmetičkih preparata, zatim u prehrambenoj industriji kao aditiv kod proizvodnje osvežavajućih pića, kao sirovina (komponenta) u proizvodnji prehrambenih proizvoda, proizvodnji sladoleda, preradi mesa…U industriji proizvodnje stočne hrane koristi se kao izvor energije i korektor ukusa.
Transport
Dekstroza mohohidrat spakovana je u džakove od 25 kg na paletama od 1000 kg. Nije predmet transportnih pravila.
