Trgovačko ime

dekstroza monohidrat

Naziv po IUPAC-u/ Sinonimi

D-glukoza; grožđani šećer

CAS broj

14431 – 43 – 7  

EC broj

218 – 914 – 5

Registarski broj

 

Indeks broj

 

Hemijska formula

C6H12O6

Grupa jedinjenja

Ugljeni hidrati

 

Opšte karakteristike

Dekstroza monohidrat je prah, bele boje vrlo sitne granulacije bez mirisa i slatkog ukusa, bez prisustva stranih primesa.Dekstroza (D-glukoza ili grožđani šećer) predstavlja važan izvor brze energije. U ishrani domaćih životinja predstavlja najvažniji monosaharid. D-glukoza učestvuje u seriji metaboličkih reakcija u kojima predstavlja izvor energije. Nalazi se u biljnom soku, plodovima, medu i nekim vrstama povrća. Takođe, nalazi se u krvi i ostalim telesnim tečnostima i predstavljajedan od najvažnijih izvora energije.

 

Fizičko – hemijske karakteristike

 

Izgled

beli prah

Agregatno stanje

Čvrsto

Relativna gustina (20°C)

 

sadržaj dekstroze u % računato na suvu materiju

min 99,5

Viskoznost

 

Rastvorljivost

Rastvoriv u vodi

 

Primena

Dekstroza monohidrat koristi se kao aditiv kod proizvodnje kozmetičkih preparata, zatim u prehrambenoj industriji kao aditiv kod proizvodnje osvežavajućih pića, kao sirovina (komponenta) u proizvodnji prehrambenih proizvoda, proizvodnji sladoleda, preradi mesa…U industriji proizvodnje stočne hrane koristi se kao izvor energije i korektor ukusa.

 

Transport

Dekstroza mohohidrat spakovana je u džakove od 25 kg na paletama od 1000 kg. Nije predmet transportnih pravila.