Trgovačko ime | Tokoferol-smeša |
Naziv po IUPAC-u / Sinonimi | Vitamin E |
CAS broj | 59-02-9, 16698-35-4, 54-28-4, 119-13-1 |
EC broj | 200-412-2, 240-747-1,200-201-5,204-299-0 |
Registarski broj |
|
EU-indeks |
|
Hemijska formula |
|
Grupa jedinjenja | Vitamin |
Opšte karakteristike:
Vitamin E je smeđe-crvena do bledo žuta uljasta tecnost rastvorljiva u mastima, otporna na zagrevanje, a osetljiva na oksidaciju. Poznata je grupa od 7 različitih jedinjenja ovog vitamina istog dejstva, ali različite jačine. Dnevne potrebe čoveka za ovim vitaminom: 10-15 mg. Ima ga u klicama žitarica, kukuruznom, suncokretovom i maslinovom ulju, orasima, lešnicima, avokadu, bademu, kikirikiju, mahunastom povrću. Važan je kao antioksidans, utiče na pravilno lučenje hormona, rad mišića i nervnog sistema, štiti od radijacije, otrovnih materija, lekova i metala. Smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja, i štiti srce i krvotok. Nedostatak ovog vitamina izaziva poremećaj rada mišića i nervnog sistema.
Fizičko – hemijske karakteristike
Izgled | Smeđe-crvena do bledo žuta uljasta tecnost |
Agregatno stanje | Tečno |
Gustina (20°C) | 0.93-96 g/m3 |
Viskoznost | 900-1100mpa*s |
Rastvorljivost | nerastvorljivo u vodi |
Primena
U prehrambenoj industriji kao aditiv.
Transport
Tokoferol je upakovan u metalne kante od 20 kg .
Nije predmet transportnih pravila.
