Trgovačko ime | Mlečna kiselina 80% |
Naziv po IUPAC -u / Sinonimi | 2-hidroksi propanska kiselina L-(+)-lactic acid |
CAS broj | 79-33-4 |
EC broj | 201-196-2 |
Registarski broj | – |
EU-indeks | – |
Hemijska formula | CH3-CH(OH)-COOH |
Grupa jedinjenja | Karboksilna kiselina |
Opšte karakteristike:
Dobija se fermentacijom laktoze pod dejstvom mlečno-kiselih bakterija. Uglavnom se dobija iz mlečno-kiselih proizvoda (jogurt, kiselo mleko). Vodeno bela do svetlo žuta, viskozna tečnost. Karakterističnog je, blago kiselog mirisa. Koncentracija: 80% (20% vode). pH vrednost < 2.0 na 20 °C. Rastvorljiva je u vodi i alkoholu i spada u higroskopne supstance. Molekul mlečne kiseline može imati dva optička izomera (L i D oblik) pri čemu je biološki značajan L oblik.
Fizičko – hemijske karakteristike
Izgled | bela do svetlo žuta, viskozna tečnost |
Agregatno stanje | tecno |
Gustina (20°C) | 1.19-1.21 g/cm3 |
Viskoznost | 1.7 mm2/s (na 20°C, statički) |
Rastvorljivost | rastvorljivo u vodi |
Primena
Koristi se kao regulator kiselosti, sredstvo za ukus, konzervans u industriji hrane i pića, sredstvo za čišćenje, kao sirovina se koristi u proizvodnji laktata i smeša, u poljoprivredi, u oblasti šumarstva, ribarstva, rudarstva, građevinskoj industriji, zdravstvenih usluga, u proizvodnji laktida ili PLA (poli-mlečna kiselina).
Transport
Mlečna kiselina je upakovana u IBC kontejnere (zapremine od 1000l) 1200 kg ili u kantama od 25 kg koje su smeštene na paletu težine 1200 kg (48*25kg ) .
